Gemiddeld plegen vijf mensen per dag zelfmoord. En 95.000 mensen per jaar doen een poging zich van het leven te beroven. Een ongemakkelijke werkelijkheid en volgens kenners hoeft dit geen werkelijkheid te zijn.

Het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover, in Amsterdam presenteert vanaf morgen  een tentoonstelling over zelfmoord.

In de uitzending op radio en tv het  verhaal van een weduwe van een politieman die in 2009 uit het leven stapte door voor de trein te springen. Ook het verhaal van Jan, die tot twee keer toe een poging tot zelfdoding ondernam. Wat maakt het leven zo ondragelijk dat deze keuze de enige is? En is het te voorkomen? Directeur en psychiater Jan Mokkenstorm van 113 online, gaat in op deze vraag.

Radio EenVandaag

In Radio EenVandaag het verhaal van Jan, die tot twee keer toe een zelfmoordpoging deed. Bovendien draagt hij het verdriet van het verlies van zijn moeder en zus; beiden beroofden zich van het leven. 

In een studiogesprek vertelt Geertje Spijkerman hoe depressie het leven van haar man Ron ondraaglijk maakte. Ze had hem een veel humaner einde gegund, dan de radicale manier waarop zijn leven eindigde. 

Ook bezocht verslaggever Mischa Blok de tentoonstelling en doet daar in Radio EenVandaag verslag van.