Donderdag 10 maart start de tentoonstelling ‘Soldatenkinderen. Pa van der Steur en zijn mini-kolonie in Indië’ in Museum Bronbeek in Arnhem. Het draait om Johannes van der Steur, die in de geschiedenis te boek staat als ‘Pa’ van circa 7.000 tehuiskinderen.

Pa van der Steur opende aan het einde van de negentiende eeuw op Java het tehuis Oranje-Nassau. Hij wilde opvang en gezelligheid bieden aan militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). 

Maar al binnen een jaar werd hij geconfronteerd met soldatenkinderen: de nakomelingen van KNIL-soldaten en inheemse vrouwen, doorgaans ‘buiten het huwelijk’ verwekt. Als christen beschouwde hij het als een morele plicht om deze kinderen een Europese opvoeding te geven wanneer hun vader er niet (meer) was. 

Pa van der Steur staat bekend als weldoener en voorbeeldig christen. Maar tegelijkertijd was hij een fanatieke koloniaal, die oprecht geloofde in de superioriteit van de Nederlandse en Europese beschaving. 

Waar waren de moeders wiens kinderen door Pa uit de kampong gehaald werden om ze in zijn tehuis te heropvoeden? Waren alle kinderen daar blij en gelukkig? 

In EenVandaag een gesprek met  dr. Vilan van de Loo, op wiens biografie de expositie is gebaseerd. En we praten met KNIL-veteraan en oud-Steurtje, de heer Drijsen, over zijn tijd in het tehuis bij Pa van der Steur.

(Foto: Museum Bronbeek)

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.