Tenniscoach Mark de J. ontkent dat hij zakenman Koen Everink heeft vermoord. 'Sinds mijn aanhouding zit ik 69 dagen onschuldig vast', zei hij vandaag in de rechtbank in Utrecht.

Vandaag was de eerste zitting in de strafzaak tegen tenniscoach Mark de J. die wordt verdacht van de moord op Everink. De inhoudelijke behandeling van de zaak gaat later van start. De J. blijft voorlopig in voorarrest.

In de ochtend van 4 maart wordt zakenman Koen Everink badend in een plas bloed in zijn Bilthovense villa aangetroffen. De 42-jarige miljonair is met messteken om het leven gebracht, en zijn zesjarige dochtertje moet zijn ontzielde lichaam die ochtend vinden. 

De verdenking komt al snel te liggen bij Mark de J., een vriend van Everink en voormalig tenniscoach van proftennisser Robin Haase. De J. zou Everink op de avond voor zijn dood als laatste levend hebben gezien, en volgens de politie rammelt zijn verklaring daarover aan alle kanten. 

Selfmade miljonair Everink werd als ondernemer groot in de reiswereld, maar werd bij het grote publiek met name bekend nadat hij in 2012 door kickbokser Badr Hari in de Amsterdam Arena was mishandeld tijdens Sensation. 

De zakenman moet op brute wijze om het leven zijn gebracht – er werden bij de autopsie tientallen mestteken in zijn rug, hals en handen gevonden. In zijn villa werden drie verschillende messen teruggevonden waarmee de zakenman Everink werd doodgestoken, maar allen zonder DNA-spoor. Dat kan het proces tegen Mark de J. bemoeilijken: welk bewijs heeft Justitie momenteel tegen de vermaarde tenniscoach? Tijdens de eerste pro formazitting zal de stand van zaken in het onderzoek door het Openbaar Ministerie (OM) worden toegelicht.

De laatste maanden is uitvoerig gesproken over wat misschien wel het zwaarste wapen van Justitie in de moordzaak zal worden: De J.’s mogelijke motief. De tenniscoach zou een ernstige gokverslaving hebben en om die te bekostigen, vele tienduizenden euro’s bij Everink hebben geleend. Volgens de website pokernews.com zou De J. alleen al met het online pokeren een schuld van tegen de ton hebben opgebouwd – zijn schuld werd alsmaar groter, en daarmee groeiden zijn geldproblemen explosief. 

De J. heeft inmiddels toegegeven dat hij een schuld had opgebouwd bij Everink, maar verklaart daar een regeling met de zakenman over te hebben getroffen. Er zouden helemaal geen spanningen tussen de twee zijn geweest, aldus de J.  

Tot op de dag van vandaag blijft de J. zijn betrokkenheid bij Everinks’ dood dan ook ontkennen. De twee kenden elkaar goed: Everink bewoog zich sinds enkele jaren actief in tenniskringen en reisde vaak mee naar buitenlandse toernooien met proftennisser Robin Haase en diens coach de J. Op de avond voordat Everinks dode lichaam werd gevonden, was de J. bij hem op bezoek en keken de twee naar een potje voetbal. De J. zou de villa ‘s avonds hebben verlaten, en op dat moment zou Everink nog in leven zijn geweest. 

Wat er precies op de avond van 3 maart gebeurde, lijkt vooralsnog een mysterie. De J. zou zelf hebben verklaard na zijn bezoek door enkele mannen ontvoerd te zijn. Diezelfde mannen zouden hem al tijdenlang hebben bedreigd en onder druk hebben gezet om informatie over Everink te verschaffen.

In EenVandaag een verslag van de eerste zitting in de spraakmakende moordzaak, vanuit de rechtbank Utrecht. 

Ook spreken we uitgebreid met Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Olfers deed onderzoek naar het gokgedrag van topsporters. Haar verrassende bevinding: met name tennissers zijn bovenmatig actief in de gokwereld en dan vooral in het online pokeren. ‘Het verbaast mij niets dat De J. zo actief was in die wereld. Je ziet bij topsporters vaak de vicieuze cirkel: gokken, schulden opbouwen, nog meer gaan gokken en nog grotere schulden opbouwen. Dan word je vanzelf kwetsbaar’, aldus Olfers.

Daarnaast een gesprek met de persofficier van Justitie over de verdenkingen die bij Mark de J. liggen en de voortgang van het onderzoek.