Een verloren gewaande tekening van Leonardo da Vinci is plots opgedoken bij een veilinghuis in Parijs. Hij zat in een map tussen allerlei waardeloze prenten van een gepensioneerde huisarts. Hij had de tekeningen van zijn vader geërfd en jarenlang niks met de map gedaan. 

Totdat hij er in maart van dit jaar mee naar het veilinghuis Tajan ging. Daar wisten ze meteen dat de hele map niks waard was, op één tekening na. Het is een tekening waarop Sint-Sebastiaan is vastgebonden aan een boom.

Toen de veilingmeester voor een second opinion naar een handelaar en kenner van oude meesters ging kon die zijn ogen bijna niet geloven. Alles klopte; de tekening was door een links-handige kunstenaar gemaakt, in de renaissance en achterop stonden aantekeningen in een bijzonder klein, linkshandig handschrift dat sterk leek op dat van Leonardo da Vinci.

Om er helemaal zeker van te zijn brachten ze het werk naar Carmen Brambach, curator bij het Metropolitan Museum of Art in New York. Haar ogen vielen uit de kassen, zegt ze in de New York Times. De Parijse tekening lijkt exact op een tekening van Leonardo da Vinci die in Hamburg hangt, inclusief optische aantekeningen op de achterkant van het papier. Waarschijnlijk gaat het om studies voor een verloren gegaan schilderij van Sint-Sebastiaan.

De waarde van het werk wordt geschat op vijftien miljoen euro. De gepensioneerde arts zegt dat hij blij is, maar dat hij in andere dingen geïnteresseerd is dan in het geld. Het is nog onduidelijk of het werk echt geveild zal gaan worden.