Staatssecretaris Teeven heeft de Tweede Kamer per brief laten weten dat hij het ‘niet noodzakelijk en wenselijk’ acht om in Nederland jeugdrechtbanken op te richten. Hij onderzocht de afgelopen maanden het idee van PvdA-er Marcouch. Een Kamermeerderheid stond begin dit jaar wel positief tegenover het initiatief van de jeugdrechtbank. Eerder dit jaar maakte EenVandaag een reportage over de mogelijke komst van de jeugdrechtbank.

Teeven geeft aan dat de ervaring in de Verenigde Staten met ‘youth courts’ niet zorgt voor aantoonbare recidivevermindering.

Marcouch: ‘teleurstelling’

Ahmed Marcouch stelde eerder dit jaar voor de oprichting van jeugdrechtbanken, naar Amerikaans voorbeeld, te onderzoeken. Hij gelooft nog steeds in het idee. “Je ziet nu dat het aantal recidivegevallen schrikbarend hoog is. Er is nu een spaghetti aan pedagogische organisaties in ons land die proberen jongeren niet af te laten glijden. Maar die aanpak heeft zich nog niet bewezen,” laat hij in een eerste reactie weten. Marcouch hoopt nu dat het OM en de politie gezamenlijk een initiatief tot een pilot nemen.

Jongeren

Uit eerder onderzoek van EenVandaag onder circa 1.700 jongeren bleek dat een meerderheid het een slecht plan vindt om jeugdrechtbanken op te richten.

De jongeren die tegen het plan zijn, vinden dat mensen die straffen uitdelen rechten gestudeerd moeten hebben en ouder moeten zijn dan 18. Daarnaast verwachten de deelnemers dat jongeren geen eerlijke straffen uitdelen. Ruim een op de drie (36%) denkt dat jongeren mildere straffen uitdelen dan Halt Nederlnd doet; een kwart (26%) denkt dat ze strenger zouden zijn.

Ook verwachten de meeste jongeren dat jonge daders minder respect krijgen voor justitie en de rechterlijke macht, als ze de straf opgelegd krijgen in een jeugdrechtbank. Slechts 17% denkt dat het respect zal toenemen.

Bekijk hier de reportage die EenVandaag eerder dit jaar maakte.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.