Op een van de droevigste momenten in haar leven werd de Amerikaanse Gillian Brockell constant geconfronteerd met haar verdriet. Nadat haar kindje doodgeboren ter wereld was gekomen, zag ze nog overal baby-advertenties.

Door het online gedrag van aanstaande ouders komen de algoritmes van bedrijven als Facebook, Instagram of Twitter er al snel achter dat zij interesse hebben in advertenties over baby's. Maar, als een zwangerschap misloopt, passen de advertenties zich niet snel aan die nieuwe situatie aan. Om dat probleem aan te kaarten, plaatste Gillian een open brief op Twitter.

'Jullie wisten dat ik zwanger was'

"Beste techbedrijven, ik weet dat jullie wisten dat ik zwanger was. Dat is ook mijn eigen schuld: ik kon de hashtags op Instagram niet weerstaan: #30wekenzwanger", schrijft Gillian. "En op Google zocht ik naar 'zwangerschapsjurk' en 'veilige verf voor een babybedje'." Dan merkt ze op dat haar veranderde surfgedrag blijkbaar niet is gezien. "Zagen jullie niet dat ik zocht naar 'baby beweegt niet'? En dat ik een bericht plaatste met de woorden 'mijn hart is gebroken', 'probleem' en 'doodgeboren'?"

Gillian eindigt haar bericht met een emotionele oproep: "Alsjeblieft techbedrijven, als jullie slim genoeg zijn om erachter te komen dat ik zwanger was, dan kunnen jullie toch ook zien dat mijn baby is overleden? Zo kunnen jullie de juiste advertenties plaatsen, of misschien, heel misschien: helemaal geen advertenties."

Facebookdirecteur: 'We werken eraan'

Veel ouders die hetzelfde hebben meegemaakt deelden hun verhaal ook, naar aanleiding van de brief. Het bericht van Gillian werd meer dan 60 duizend keer geliket en belandde op die manier inderdaad bij de techbedrijven waar ze aan schreef. Rob Goldman, een directeur van Facebook, reageerde onder haar bericht.

"Het spijt me voor je verlies en de pijnlijke ervaring die je met onze producten hebt gehad", schrijft Goldman. Hij wijst haar op een instelling waarmee je pijnlijke onderwerpen kunt blokkeren. "Die kan nog verbeteringen gebruiken, maar weet dat we eraan werken. Gillian bedankte hem voor zijn bericht, maar vertelt dat het zoeken naar zo'n instelling 'ook heel verwarrend kan zijn als je rouwt'.

Het verhaal van Sanne Vogel

In oktober van dit jaar kreeg een soortgelijk verhaal in Nederland ook veel aandacht. Actrice Sanne Vogel plaatste een bericht op Instagram waarin ze uitgebreid vertelde over haar miskraam na een zwangerschap van 4 maanden. "Ik word hier op Instagram nog steeds dood gegooid met babyreclames. Instagram wist namelijk al dat ik zwanger was voordat ik het mijn vrienden vertelde", zo schrijft ze.

Ook in RTL Late Night vertelde Sanne Vogel haar verhaal:

Dan wijst ze op hetzelfde punt als waar Gillian Brockell haar brief over schreef. "Alle zoekopdrachten over het verlies van een kindje worden genegeerd, daar is geen geld aan te verdienen, dus blijven de dikke buiken, blije moeders en alle bijbehorende diensten en producten mijn tijdlijn vullen, best pijnlijk." Met haar bericht hoopt Vogel te bereiken dat mensen opener zijn over het verlies van een kindje. "Het is belangrijk om erover te praten."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.