Het klooster van Wittem staat te koop. Al meer dan 160 jaar wonen hier paters van de Redemptoristen. In het complex is plaats voor 110 paters, maar tegenwoordig wonen er nog maar zes. Omdat een groot deel van deze congregatie te groot is geworden, wordt nu een deel verkocht. Daar komt niet iedereen voor in aanmerking. De paters zijn wel op zoek naar een koper die respect heeft voor het oorspronkelijke doel van het gebouw. Zo is het is niet de bedoeling dat er een casino of een coffeeshop in gevestigd wordt. De zes overgebleven paters zullen blijven wonen in het deel van het klooster dat niet te koop staat.

Henk Erinkveld is de rector van de gemeenschap die het klooster al 168 jaar bewoont. "Er waren de laatste jaren allerlei plannen voor verhuur van leegstaande delen van het klooster. Maar het gebouw verhuurbaar maken, bijvoorbeeld als hotel, gaat minsten 2,1 miljoen euro kosten. Dat kunnen wij niet opbrengen, en daarom worden de leegstaande delen nu op de markt gebracht."

Volgens kerkhistoricus Paul van Geest is herbestemming van kloosters en kerken absoluut geen nieuw fenomeen. "Het academiegebouw van de Universiteit Leiden was voor de reformatie ook een klooster." Dat geeft hoop voor religieuze gebouwen die een nieuwe bestemming krijgen, want dit gebouw is al eeuwen op respectvolle wijze als academiegebouw in gebruik.