Een op de tien huishoudens in Nederland heeft er een: een tablet. De verwachting is dat dit aantal in 2012 explodeert en dat de verkoop maar bovenal de illegale downloads van e-books dit jaar weer zal toenemen.

Wat betekent dit voor de literatuurindustrie in Nederland: de schrijvers, de uitgevers en de boekhandels? In hoeverre is het dreigende faillissement van Selexyz te wijten aan de opkomst van het tablet en de verdere digitalisering van ons leven?

Critici menen dat de boekenbazen net zo hebben zitten dommelen als de platenbazen, die te laat en te langzaam hebben gereageerd op de digitalisering in de muziek.

EenVandaag spreekt auteur Charles den Tex, Hans Willem Cortenraad, directeur van het Centraal Boekhuis. Daarnaast Niels Aalberts (@ehpo op Twitter), manager van onder meer Bertolf en Only Seven Left, die uitlegt wat de boekenwereld kan leren van de platenindustrie en hoe een schrijver, net als een muzikant, het hoofd boven water kan houden in een wereld van legale en illegale downloads. Daarover houdt hij al jaren een blog bij.

Een mogelijk alternatief is de onderstaande app die schrijver Sidney Vollmer integreerde in zijn boek. Een boek wordt ineens veel meer dan de tekst alleen: