Een recruiter op LinkedIn dacht zijn slag te slaan door GroenLinks Tweede Kamerlid, Paul Smeulders, te contacten voor een baan als lobbyist bij een grote Britse tabaksfabrikant, met vestigingen in de Benelux.

Wie op LinkedIn zit, komt ze tegen. Recruiters die druk bezig zijn om geïnteresseerden te vinden voor vacatures. Tweede Kamerlid voor GroenLinks, Paul Smeulders heeft een aantal video's getwitterd waarin hij laat horen hoe een grote tabaksfabrikant hem probeert in te lijven als lobbyist.

Bewust benaderd

Imperial Tobacco is de op drie na grootste producent van tabaksartikelen wereldwijd en heeft bekende merken als Davidoff, Gauloises en Drum shag. Smeulders is niet gecharmeerd van het bericht van de recruiter en plaatst vandaag video's op Twitter, waar hij de recruiter om uitleg vraagt.

En wat blijkt: Smeulders is bewust benaderd. 'Ik heb het met opzet gedaan, omdat je in andere branches gewerkt hebt in public affairs. Misschien vind je dit wel interessant", klinkt de recruiter in de video.

Lobby in Nederland ongewenst

Dat Smeulders net als zijn partij kritisch staat tegenover roken, is voor de recruiter geen probleem. "Als jij het een uitdaging vindt om een beetje te veranderen van visie, misschien ook binnen de partij", legt de recruiter aan de telefoon uit.

Smeulders plaatst naar eigen zeggen de video's op Twitter omdat 'mensen moeten weten hoe de tabaksindustrie te werk gaat'. Daarnaast is het als recruiter van een tabaksproducent ongepast om iemand uit de politiek te benaderen. Lobbygesprekken tussen de tabaksindustrie en de politiek zijn in Nederland ongewenst.

'Niet verboden'

Imperial Tobacco laat in een reactie aan het AD weten dat het bedrijf voor de functie van Public Affairs-manager een onafhankelijk rekruteringsbureau heeft ingeschakeld. De woordvoerder van de tabaksproduct laat weten zijn bedenkingen te hebben bij het opnemen en online plaatsen van het telefoongesprek door Smeulders.

Imperial Tobacco schrijft verder in de reactie dat het niet verboden is voor een recruiter in de tabaksindustrie, om contact op te nemen met een politicus. "Nederland heeft een protocol dat zegt dat de overheid zich in contact met de tabaksindustrie terughoudend opstelt, in vergelijking met andere branches. Dit houdt niet in dat het verboden is", luidt de reactie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.