Je kent het vast wel: iemand maakt een taalfout en wordt verbeterd door anderen. Taal is nou eenmaal voor sommigen heel belangrijk, maar voor anderen wat minder. Toch wordt de kwaliteit van de Nederlandse taal minder. Schrijver, journalist en taaladviseur Jan Kuitenbrouwer neemt het op voor 'onze' Nederlandse Taal. "Alles begint en eindigt met taal."

Volgens de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW) zorgt Nederland te weinig voor de kwaliteit van de Nederlandse Taal. Onder andere het gebruik van social media en de opkomst van het Engels in het onderwijs zorgen ervoor dat de kwaliteit achteruit gaat. Volgens Kuitenbrouwer moet taal belangrijk gevonden worden. "Het onderscheidt ons van dieren, het maakt ons mens. Eigenlijk is de taal de essentie van het mens zijn.

Het betoog van Optimist Jan Kuitenbrouwer bij EenVandaag

De meest irritant taalfout

Sommige mensen krijgen nachtmerries bij het horen of zien van een taalfout: denk aan het wel of niet schrijven van -dt, jouw/jou-fouten en het gebruiken van spreektaal in geschreven teksten. Zo kan je nog wek even doorgaan. Kuitenbrouwer heeft zelf ook een taalfout waar hij niet tegen kan. "Het gebruik van data enkelvoud en media enkelvoud, dat vind ik wel het meest irritant. Het is medium en datum als het om het enkelvoud gaat."

Alles begint met taal, maar ook alles eindigt met taal

Bezoek van Koningin Máxima

Koningin Máxima zet zich ook in voor de Nederlandse taal. Zij bracht een bezoek aan stichting 'Het Begint Met Taal', naar aanleiding van het 10-jarig jublileum van de stichting. Met dat bezoek wil de stichting 600 taalcoördinatoren in het zonnetje zetten. Misschien brengt dat bezoek van Máxima ook meer aandacht voor onze Nederlandse Taal met zich mee. Zoals Kuitenbrouwer in zijn betoog zegt: "Alles begint met taal, maar ook alles eindigt met taal."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.