26 januari 2006 Het is min 21 graden. Ergens in noord-oost Polen, zo'n 100 kilometer van de grens met Rusland, brengt producer Alicija Kulik ons dwars door een naaldbos, over een karrespoor naar een regionale luchthaven.

Regelmatig duiken links en rechts edelherten op, die ons verbaasd nastaren in onze gehuurde Opel Astra.

We komen bij een hek.

Er staat een man in legergroen, in een origineel soldaten wachthokje. Zou die hier de hele dag staan om ervoor te zorgen dat de herten het terrein niet betreden?

Dit is Szymany airport.

De enige landingsbaan is volledig ingesneeuwd, want het vliegveld is tijdelijk failliet. Maar als het aan directeur Starojiewsjki ligt landen hier binnenkort weer heel veel charters. Nu is het een grote ijsvlakte.

Hier gebeurde het dus. Een Boeing van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA landde in het donker. Aan het eind van de baan stapten mensen uit, en vertrokken auto's. Wie? Waarom?

Volgens de mensenrechten organisaties Amnesty International en Human Rights Watch werden hier mensen zonder rechten, buiten alle rechtsystemen om, getransporteerd en vastgehouden in geheime gevangenissen.

Maar niemand heeft iets gezien. Niemand weet ergens van.

Iedereen ontkent, en ik moet toegeven: als je hier staat in een meter sneeuw is het ook wel heel onwaarschijnlijk dat er ooit leden van Al Qaida zijn vastgehouden zonder dat iemand iets heeft gezien.

Terug in Warschau.

We praten met de Poolse minister van geheime diensten. We vragen hem naar het bestaan van geheime gevangenissen. Hij ontkent niets, hij geeft niets toe. Opmerkelijk genoeg zegt hij dat andere Europese landen zich niet moeten gedragen alsof ze boter op hun hoofd hebben. We zijn tenslotte in oorlog.

We reizen terug naar Nederland, en maken een bijdrage die vooral benadrukt dat er verdenkingen zijn, dat er aanwijzingen zijn, maar dat er geen bewijzen zijn.

6 september 2006

President George Bush geeft toe dat de VS inderdaad 14 verdachten heeft vastgehouden in geheime buitenlandse gevangenissen. En volgens de onderzoeken van de Raad van Europa en het Europees Parlement kwamen ze ook via Szymany.

Bekijk hier het item: