De Arnhemse Syriëganger Marouane B. wil terugkomen naar Nederland om zijn zaak bij te wonen. Via een open brief die bij EenVandaag is binnengekomen, zegt hij dat hij zijn onschuld wil bewijzen in een eerlijk proces.

De Arnhemmer Marouane B. vertrok in 2014 samen met een vriend naar Syrie. De vriend keerde kort daarna terug, Marouane niet. Van hem zouden ook inschrijvingspapieren bij IS zijn aangetroffen. 

De rechtbank in Rotterdam besloot vorige week een rechtszaak tegen hem en nog negen andere jihadisten aan te houden. De rechters vinden dat de verdachten het recht hebben om bij hun rechtszaak te zijn. Een fundamenteel recht zegt de rechtbank: "Het OM wordt verzocht alles in het werk te stellen zodat deze verdachten van hun aanwezigheidsrecht gebruik kunnen maken”

Onschuldig en trots

Marouane reageert nu voor het eerst op deze beslissing van de rechtbank in een open brief aan EenVandaag. In de brief, van 29 juni 2017 vanuit IS gebied, schrijft hij over hoe hij naar Syrië ging om ‘kinderen, vrouwen en mannen te helpen’. Hij had verwacht al terug te zijn. “Ik heb er met volle verstand voor gekozen om een soldaat te worden in Syrië”, schrijft Marouane. “Maar ik heb niet gekozen voor een rechtszaak waarbij ik terrorist word genoemd.”  

Marouane heeft een advocaat in de arm genomen, Barbara Klunder. Zij bevestigt de authenticiteit van de brief: "De reden dat hij deze brief schrijft is omdat hij er rekening mee houdt dat hij het niet overleeft. Mocht hem iets overkomen en mocht hij zich niet zelf kunnen verweren bij de rechtbank, dan vindt hij het belangrijk dat deze kant van het verhaal van hem bekend is." 

"Hij vindt het erg belangrijk zijn rechtszaak bij te wonen. De termijn waarop hij terug kan komen, is afhankelijk van locatie waar hij nu is. Hij is afhankelijk van diverse factoren. Zijn veiligheid staat op het spel. Als het kan, zal hij zich melden bij een Nederlands consulaat."  

Download