De migratiecrisis lijkt groot en ver weg, maar dat is voor Suzanne geen reden zich afzijdig te houden. "Er is veel wat je wél kunt doen voor mensen die gevlucht zijn voor oorlog en geweld." Afgelopen week hielp ze mee in vluchtelingenkampen op Lesbos.

Net voor haar aankomst liep het nog uit de hand in vluchtelingenkamp Moria. Er brak brand uit in het kamp en een moeder en haar baby kwamen om. Protesten volgden. De leefomstandigheden in kamp Moria zijn ronduit slecht. Er is veel ongedierte, er zijn nauwelijks douches, te weinig slaapplaatsen en zelfs voedseltekorten. "Mensen zitten daar in een moeilijke situatie", vertelt Suzanne Ekel. "Maar als ze daar ook maar een heel klein beetje uitkomen dan zie je dat het mensen zijn zoals jij en ik die er ook het beste van willen maken."

Lees ook

'Mensen boven het systeem'

Het was voor Suzanne de tweede keer dat ze meehielp in vluchtelingenkampen Kara Tepe en Moria op Lesbos. Ze doet dit voor de Nederlandse NGO Because We Carry, onder het motto #nietlullenmaarpoetsen.

Ze stelde een team van twaalf ondernemende mensen samen met als inzet wat menselijkheid, waardigheid en verbinding te brengen in de kampen. "Als je mensen boven het systeem plaatst, gebeuren er magische dingen", zo is haar wetenschap. Hoe ze zelf de handen uit de mouwen steekt, zie je hieronder in haar fotoverslag van een week in de kampen Kara Tepe en Moria.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.