"Nooit gedacht dat ik dit op nationale radio zou zeggen, maar ik heb dikke tieten. Het is zoals het is." Was getekend: Susannah Herman, raadslid voor D66 in Leiden en docent Klassieke Talen. Die 'enorme voorgevel' speelt een belangrijke rol in Hermans dagelijks leven. Als 'de Optimist' vertelt ze erover. 

Op haar blog schrijft Herman over de 'zaken die niet superbelangrijk zijn, maar die het leven wel mooier maken'. Op een zelfde, luchtige manier kijkt zij naar haar 'dikke tieten'. Door het hebben van grote borsten werd Herman vaak 'slachtoffer' van nafluiten en ongewenste aandacht op straat, maar zo besloot ze er zelf niet naar te kijken: "Ik heb gekozen het als compliment te zien."

 Wel vindt ze dat er iets gedaan moet worden als deze aandacht te ver gaat en doorslaat naar intimidatie. "Het is niet netjes om mensen te intimideren. Als vrouwen zich onveilig voelen moet er zeker wat gebeuren."

Innerlijke oermens

"Ik klaag niet over mijn dikke tieten, maar ze zijn zo zinloos", zegt Herman. "Mijn vriend is geen borstenman en we hebben geen kinderen. Ook voor mijn beroep hoef je er niet uit te zien als een pornoster op haar vrije dag." Ondanks dat ze zelf weinig aan ze heeft, zorgen de borsten van Herman dus wel voor de nodige aandacht 'bij de bouwput': "Door dikke tieten geconfronteerd, treden veel mensen makelijk in contact met hun innerlijke oermens." Waar dat vaak als negatief wordt gezien, koos Herman voor het omarmen van een 'standaardstrategie': "Rug recht, glimlachen, eventueel goedemiddag zeggen, en doorlopen."

Op een bepaald moment veranderde er iets: Herman werd ouder en dat leek iets te doen bij de plaatselijke bouwvakkers. "Op een dag bleef het oorverdovend stil. Ineens drong het tot me door: er zit een houdbaarheidsdatum aan. Niet aan mijn tieten, maar wel aan de lekkerheid waar mensen opmerkingen over maken."

Maar met het aanbreken van deze nieuwe fase blijft Susannah Herman onverminderd optimistisch. "Voortaan zijn mijn borsten alleen nog maar voor mij. Gelukkig kan ik behoorlijk wat dingen kwijt in mijn decolleté. Plek zat tenslotte."