Suriname verkeert in economisch zwaar weer. Het land heeft te maken met lage prijzen voor de belangrijkste exportproducten olie en goud. Ook de lege schatkist van de overheid is een probleem.

Inmiddels luidt De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) de noodklok: er is een ernstig tekort aan medicijnen en dat kan mensenlevens gaan kosten. Dat staat in een verklaring die woensdag werd uitgegeven.

De medische staven van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, St. Vincentius Ziekenhuis, Diaconessenhuis ’s Lands Hospitaal zien het als “hun eigen morele plicht om de Surinaamse gemeenschap te informeren omtrent de werkelijke situatie in de ziekenhuizen”. De situatie in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is zo zorgwekkend dat er nog maar één tot twee dagen medisch voorraad is om adequate zorg te kunnen bieden.

Onlangs kreeg het land een lening van bijna een half miljard Amerikaanse dollars van het Internationaal Monetair Fonds.

EenVandaag spreekt met apotheker Omid Mehrani. Het nieuws verbaast hem niets; hij heeft veel klanten die medicijnen kopen en opsturen naar Suriname. Ook spreken we met de Surinaamse journalist Roy Khemradj.

In Radio EenVandaag geeft SP-Kamerlid Harry van Bommel antwoord op de vraag of Nederland een helpende hand moet toesteken. Verslaggever Harm van Atteveld peilde de bezorgdheid onder Surinamers in Amsterdam-Zuidoost over de beroerde medische situatie van hun landgenoten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt serieus te gaan kijken naar een hulpverzoek als dat er komt:

“Suriname heeft vooralsnog geen internationaal hulpverzoek ingediend. Mocht dat komen, dan zullen we daar serieus naar kijken, zoals gebruikelijk voor dit soort hulpverzoeken. Overigens vindt er al wel samenwerking plaats tussen Surinaamse en Nederlandse ziekenhuizen. Recent heeft bijvoorbeeld een ziekenhuis in Nickerie twee containers met medische materialen uit een ziekenhuis uit Brunssum ontvangen.”

Moet Nederland Suriname te hulp schieten?

Op Radio EenVandaag kijken we elke dag naar het gesprek van de dag. TrendingVandaag-redacteur Martijn Rosdorff bespreekt de reacties van luisteraars. Wil je ook reageren? Twitter hierover mee met #EenVandaag of laat je reactie achter via onderstaand formulier.