Websites die dates faciliteren voor 'sugar daddy’s' en 'sugar baby’s' worden steeds populairder. De Amerikaanse site SeekingArrangement.com en het Nederlandse suikerarrangement.nl zagen hun ledenaantal de afgelopen jaren sterk groeien. Rijke, oude mannen betalen voor gezelschap van jonge dames. Maar is het slechts gezelschap waar ze voor betalen?

Welgestelde mannen op leeftijd en jonge vrouwen kunnen lid worden van de websites en zo met elkaar in contact komen. Ze sluiten een overeenkomst: het meisje krijgt cadeaus of geld om met de man uit te gaan. Ze betalen niet voor seks zegt Dick Krijnen, eigenaar van suikerarrangement.nl. De afspraken kunnen wel tot seks leiden, maar wat er buiten de website om gebeurt is niet zijn verantwoordelijkheid.

EenVandaag spreekt Kim, een ‘sugar baby’. Kim heeft twee suikerooms waar ze verschillende afspraken mee heeft. Seks is daar geen onderdeel van volgens haar. Maar, het is erg moeilijk om een sugar daddy op de website te vinden die geen seks wil. Dat blijkt ook uit een onderzoek van RTV Noord: de journalisten werden lid van de website en meteen wordt duidelijk dat bijna alle mannen meer willen dan gezelschap, zelfs met minderjarige meisjes.

We spreken ook Angela Jacob Bermudo, de woordvoerder van het Amerikaanse SeekingArrangement.com. Zowel zij als Dick Krijnen zagen het afgelopen jaar een sterke toename van het aantal Nederlandse leden. Deze stijging van het ledenaantal ligt volgens Bermudo aan de afschaffing van de basisbeurs in Nederland.

Kritiek

Suikerarrangement werd opgericht in 2013 en de Nederlandse versie van SeekingArrangement werd in 2014 gelanceerd en deze zijn beide nu pas in opkomst. In de Verenigde Staten is er veel kritiek geweest op de website. In het land is prostitutie namelijk verboden, in tegenstelling tot Nederland. Maar, volgens SeekingArrangement wordt er voor gezelschap of een relatie betaald, seks is een bijzaak. Dit argument zegevierde tot nu toe altijd in de Amerikaanse rechtbank. Daarmee heeft SeekingArrangement een maas in de wet gevonden. En nieuwe wetgeving zou er zelfs toe kunnen leiden dat het huwelijk verboden wordt, omdat dat ook gedefinieerd kan worden als seks voor financiële steun. 

Ook in andere landen is SeekingArrangement al langer bekend. In Frankrijk werd er een rechtszaak aangespannen tegen de website voor het faciliteren van prostitutie. Anne-Cécile Mailfert van de feministische groep Osez le Feminisme zei dat de website gebruik maakt van de financiële armoede van studenten. Deze rechtszaak pakte echter in het voordeel uit van SeekingArrangement en de site is nog steeds actief in Frankrijk. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.