De eerste Apple Store in Nederland opende vandaag de deuren aan het Leidseplein in Amsterdam. Er stonden ellenlange rijen en er barstte daverend gejuich los op het moment dat de deuren om 10.00 open gingen. Woensdag presenteert Apple waarschijnlijk de iPad 3 en daarmee is de gekte compleet. Apple is niet alleen het meest waardevolle, maar ook bewonderde bedrijf ter wereld. Maar het ongekende succes heeft een keerzijde.

De arbeidsomstandigheden in de fabrieken in China waar de iPhone, iPad en Macbooks gemaakt worden laten nogal te wensen over.

Personeel klaagt en sommigen plegen zelfs zelfmoord, vanwege de uitzichtloze omstandigheden. Zo langzamerhand vreten de verhalen aan het imago van het grootste merk ter wereld. Heeft Apple haar hand overspeeld? Rank a Brand, dat ondernemingen test op zaken als transparantie en duurzaamheid, geeft Apple een score van tien uit negentien.

Update: Mike Daisey, de man die de geruchtmakende documentaire over de fabriek in China maakte, heeft zijn verhaal deels verzonnen. EenVandaag heeft echter geen redenen om aan te nemen dat bovenstaande reportage een onjuist beeld schept.

EenVandaag maakte eerder een verhaal over het succes van Apple, toen een van de succesvolste producten, de iPad, naar Nederland kwam:

Op Z24 een verhaal over het geheim van Apple en hier een video van de opening vanochtend: