Edelherten op de Hoge Veluwe worden gestrest van struiners, mensen die zich buiten de gebaande paden begeven in het natuurgebied. En daarom moet het recht op struinen op de Veluwe worden opgeheven vindt jachtopziener Jacob Leidekker. 

Natuurliefhebbers en fotografen, soms compleet gekleed in camouflagekleding maken edelherten zenuwachtig. En de jachtopziener van de Hoge Veluwe heeft er genoeg van. Soms gaan bezoekers zelfs zo ver dat ze een soort drijfjacht organiseren om de herten uit hun dekking te jagen, recht op de fotocamera af. Dit zorgt voor onnatuurlijk stressgedrag volgens Leidekker.

De stress kun je aflezen aan het aantal herten dat bij elkaar hokt. Edelherten bewegen zich onder normale omstandigheden in groepen van 10 tot 12 dieren. Maar de laatste tien jaar ziet Leidekker wel veertig dieren bij elkaar klitten. Dit betekent dat de dieren gestrest zijn, zegt Leidekker. 

De Hoge Veluwe is het enige park in Nederland waar je buiten de gebaande paden mag lopen. Stukadoor en hobbyfotograaf Henri van Vliet is niet zo blij met de maatregel. Hij gaat een paar keer per week met zijn camera de bossen in. Het struinen vindt hij het mooiste wat er is. 'Je bent echt middenin de natuur en er onderdeel van.'

Struinen mag vanaf 1 januari nog wel, maar alleen onder begeleiding. Er komen wel extra wandelpaden op de Veluwe.

Verslaggever Tom van ’t Einde gaat op pad met jachtopziener Jacob Leidekker en struinend fotograaf Henri van Vliet.