De komende tien dagen legt de Duitse kunstenaar Gunter Demnig ‘Stolpersteine’ in Nederland. Deze struikelstenen zijn kleine gedenktekens voor de huizen van mensen, die door de nazi’s werden gedeporteerd en vermoord.

EenVandaag is in Zwolle, waarbij de eerste 11 van een reeks van ruim 450 struikelstenen in aanwezigheid van nabestaanden worden geplaatst.  

Onbekend

We spreken met Harry Hes, die stenen legt voor zijn grootouders. Mirjam Keesing vertelt over haar onderzoek naar een vrijwel onbekend onderwerp: in Zwolle leefden aan de vooravond van de deportaties tientallen Duits-Joodse kinderen die door hun ouders alleen op reis naar Nederland zijn gestuurd en ondergebracht werden op onderduikadressen. Sommige overleefden het, maar anderen hebben het niet gered, zoals Milly Strauss en haar joodse pleegvader Joel van Essen. Ook voor hen worden er struikelstenen gelegd.

Tegelijkertijd bezoekt EenVandaag het Zwolse Museum de Fundatie waar momenteel werk van de Joodse kunstenaar Felix Nussbaum wordt getoond. Hij werd op 40-jarige leeftijd vermoord in Auschwitz.

Lees ook