Nederland springt bij om de Belgen de winter door te helpen. Nu drie kerncentrales plat liggen verwacht het land een stroomtekort met mogelijke ‘black-outs’. Of zoals ze zelf zeggen: stroompanne. Netbeheerder Tennet wil nu energie vanuit Nederland leveren.

In België is al jarenlang politiek getouwtrek gaande over de manier van energie opwekking: via kerncentrales, nieuwe steenkolencentrales, of duurzaam: met windmolenparken en zonnepanelen. 

Als eerste op zwart

EenVandaag gaat op pad met Andre Peeters - burgemeester van Aarschot. Bij barre kou en weinig stroom wordt zijn stad als eerste op ‘zwart’ gezet. Dit is onderdeel van het nationale ‘afschakelplan’. Door een aantal steden van het net te halen, wordt een landelijke ‘black-out’ voorkomen. De burgemeester bereidt nu met de plaatselijke hulpdiensten een noodscenario voor.

Ook spreken we de burgemeester van Gent - Daniel Termont. Hij heeft een zaak aangespannen tegen de staat. Termont wil voorkomen dat in de haven van Gent de stroom eraf wordt gehaald als voorzorgsmaatregel. De haven is volgens hem van veel te groot economisch belang en moet ontzien worden.

Over het voorkomen van problemen in de toekomst spreken we met beide burgmeesters en energiedeskundige Johan Driesen van de Universiteit in Leuven.