Een ruime meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad wil dat het Openbaar Ministerie gaat onderzoeken of en in welke mate dossiers van verzwegen incidenten bij het olieopslagbedrijf Odfjell vernietigd zijn. Onder andere Leefbaar Rotterdam, Groenlinks, CDA en PvdA in de Rotterdamse gemeenteraad willen dat de onderste steen boven komt. 

Arno Bonte (Groenlinks) in EenVandaag: “Ik vind dat het strafrechtelijk onderzoek wat nu naar Odfjell plaatsvindt over het niet melden van incidenten zich uit moet breiden naar het doelbewust vernietigen van dossiers. Het zijn managers geweest die daar of nu werken of in het verleden gewerkt hebben die doelbewust hebben besloten om een dossier te vernietigen, bewijsmateriaal te vernietigen. Dat vind ik zeer, zeer ernstig.” De partijen reageren op de uitzending van EenVandaag waarin Odfjell-directeur Theo Olijve aangeeft signalen te hebben gehad dat vele dossiers van verzwegen incidenten zijn vernietigd.

Verantwoordelijkheid

Ook de grootste partijen in de Rotterdamse gemeenteraad, Leefbaar Rotterdam en de PvdA, willen een strafrechtelijk onderzoek naar het vernietigen van dossiers. Ook pleit een ruime meerderheid in de Rotterdamse gemeenteraad dat het OM individuele medewerkers en oud-medewerkers van Odfjell gaat vervolgen. Dit is ook gebeurd in de strafzaak tegen Chemiepack. Reinier de Jong van Leefbaar Rotterdam: “Ik vind dat individuen aansprakelijk gesteld moeten worden voor wat zij doen wanneer dat echt verkeerd is.” 

De Rotterdamse PvdA deelt dit standpunt. Claus Verbrugge (PvdA) in EenVandaag: “Diegenen die verantwoordelijkheid hebben gedragen moeten natuurlijk ook de verantwoordelijkheid nemen als hen dat gevraagd wordt en dat betekent dus ook dat zij als ze strafbare zaken hebben gedaan, daarvoor vervolgd zouden moeten worden.”

Rol inspectiediensten

Leefbaar Rotterdam en GroenLinks halen uit naar de inspectiediensten, nu opnieuw 451 niet gemelde kleine en grote incidenten naar boven zijn gekomen. Eerder al onthulde EenVandaag dat Odfjell een groot incident met Methanol verzweeg. “Het draait hier niet alleen om Odfjell, het draait hier ook om een aantal overheidsinstanties, die een handhavende, controlerende en vergunningstaak hebben en die deze taak gewoon volledig aan hun laars hebben gelapt. DCMR (Milieudienst Rijnmond) is een hele grote spin in het web”, aldus Reinier de Jong van Leefbaar Rotterdam. 

Reactie Odfjell

Directeur Theo Olijve van Odfjell laat weten dat mocht het tot een strafrechtelijk onderzoek komen naar het vernietigen van dossiers, zijn bedrijf volledige medewerking zal verlenen.

Anderhalf jaar terug bleek uit een reportage van EenVandaag dat er bij Odfjell veel mis was met de veiligheid. Grote hoeveelheden kankerverwekkend benzeen verdampten en waaiden uit over de omgeving en meldingen werden niet gedaan of aangepast.

De gevolgen waren navenant: de directie verdween, ISO-certificaten werden ingetrokken, het bedrijf werd gesloten en Justitie is bezig met een strafrechtelijke vervolging.

Inmiddels is slechts een derde van de tanks in voldoende staat om in gebruik te zijn. Sinds enkele maanden heeft het bedrijf een nieuwe directeur in de persoon van Theo Olijve. 

Directeur Odfjell: 'Mogelijk dossiers vernietigd'