Van de zeven verdachten in de zaak rond de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, moet de enige meerderjarige verdachte, El Hassan D., zes jaar de cel  in. De zes minderjarige verdachten krijgen 2 jaar jeugddetentie, waarvan gedeeltelijk voorwaardelijk. Die uitspraak deed de rechtbank in Leeuwarden vandaag in het hoger beroep.

De straffen zijn nagenoeg gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Volgens het OM, hebben de verdachten Nieuwenhuizen niet met opzet doodgeschopt, maar hebben ze dat risico wel op de koop toe genomen. 

Vorig jaar op 2 december werd grensrechter Richard Nieuwenhuizen (41), ernstig mishandeld na een voetbalwedstrijd van zijn club Buitenboys uit Almere tegen Nieuw Sloten uit Amsterdam, club van de veroordeelden. Tijdens de wedstrijd ontstond een gevecht op het veld en werd de grensrechter onder andere tegen zijn hoofd en nek getrapt. Nieuwenhuizen werd in het ziekenhuis opgenomen, waar hij de volgende dag overleed aan zijn verwondingen. Dit veroorzaakte een grote rel in Nederland over het geweld in het amateurvoetbal.