Veel positieve reacties vanuit de PvdA nu het plan om illegaliteit strafbaar te stellen van tafel is. Het plan van VVD-staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) betekende onder meer dat illegaal verblijf bestraft zou worden met maximaal vier maanden cel en een geldboete tot 3900 euro.

Volgens PvdA-leider Diederik Samsom zorgde de maatregel voor onrust in zijn achterban en kon de partij om politieke redenen niet verder met deze ‘zware molensteen.’ Hoe wordt er verder gereageerd op het schrappen van het wetsvoorstel? EenVandaag verzamelde de Haagse reacties:

Voor Sander Terphuis, initiatiefnemer van het verzet in de PvdA tegen de strafbaarstelling, was het de strijd zeker waard:

Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie is blij dat de coalitiepartijen nu ook begrepen hebben dat het strafbaarheidsvoorstel onacceptabel was. 

SGP-leider Kees van der Staaij laat weten lastenverlichting een goede zet te vinden. In ruil voor het schrappen van het strafbaar stellen van illegaliteit heeft de VVD namelijk belastingvoordeel voor de hogere inkomens bedongen.

Sharon Gesthuizen, SP-Tweede Kamerlid, zag concessies al aankomen. Ook zij heeft zich verzet tegen het wetsvoorstel en vond het een gevaarlijke ontwikkeling:

De SP is daar faliekant tegen. Ik moet nog wel zien wat de coalitiepartijen in ruil daarvoor hebben afgesproken.

Ook de factievoorzitter van GroenLinks, Bram van Ojik, is positief over het schrappen van het voorstel, maar is minder blij met de denivellerende maatregelen.

Volgens Alexander Pechtold, fractieleider van D66, was het slechts een kwestie van tijd. Het belastingvoordeel voor de hogere inkomens is volgens Pechtold een goede eerste stap, maar ziet in de toekomst ook graag dat mensen met lagere inkomens meer geld overhouden.

Vanuit de PVV wordt minder positief op het nieuws gereageerd. Geert Wilders ziet het schrappen van het voorstel als het legaliseren van illegaliteit. De boodschap die de VVD hiermee uitgeeft volgens Wilders: 'ben je illegaal, dan ben je welkom in Nederland.'

Tot slot reageert VluchtelingenWerk Nederland opgelucht. Volgens directeur Dorine Manson was Nederland op weg het minst humane mensenrechtenland van Europa te worden.

Onze positie als gidsland voor mensenrechtenbeleid zijn we kwijtgeraakt. We hopen dat dit de langverwachte kentering is.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.