Nederland heeft vandaag te maken met de tweede grote storm van het jaar. In de westelijk kustprovincies geldt code oranje en is windkracht 11 gemeten. Wat brengt de storm teweeg op Terschelling?

Jutten op het strand

Chris Scheepstra is geboren en getogen Terschellinger, van kinds af aan gaat hij op pad om te jutten. Hij is een bekende verschijning op Terschelling als hij met zijn strandbus, een omgebouwde vrachtwagen met een passagierscabine er bovenop, over het strand rijdt. Vanaf Paal Acht naar het drenkelingenhuisje, op de kop van Terschelling. Maar als het stormt dan is hij met zijn speciale strandtruck op pad, hopend op mooie jutvondsten. Afgelopen jaar nog een groot reddingsvlot maar ook aangespoeld hout, boeien en scheepstrossen. 

Strandtruck waar Chris Scheepstra mee op pad gaat om te jutten.

Natuurschoon

Aan het einde van de Badweg ligt Heartbreak Hotel op het strand van Terschelling. Het is een strandpaviljoen in jaren vijftig stijl. Eigenaar Cedric is ervan overtuigd dat zijn horecagelegenheid stormbestendig is. "De oktoberstorm met windkracht 12 heeft het gebouw ook doorstaan’’, zegt hij. Zijn zaak is vandaag open voor publiek. Storm trekt altijd extra gasten die de schoonheid van het opstuivende zand op het strand en de grote witte schuimkoppen op de zee willen zien.

Erosie door storm

'Levend duinlandschap' noemt boswachter Remi Hougee het duingebied op Terschelling. Zand dat vanaf het strand via de duinen landinwaarts het eiland op stuift. Zo ontstaat er een dynamisch duinlandschap, met duinen die als het ware bewegen. Het is zo niet meer de aaneengesloten rechte rij van vroeger. Een deel van de bewoners is altijd bang dat een deel van het eiland na een storm aan erosie ten prooi zal vallen door dit dynamische landschapsbeheer.

Hougee heeft vooral veel werk na een storm. "Storm is voor ons interessant, omdat er veel zand beweegt’’, zegt hij. "We controleren wat de invloed is op het landschap. Ook stromen sommige gebieden vol met hoogwater. Daar kijken we wat dat voor de vogels betekent.’’

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.