Je met vijftig wildvreemden vijf dagen lang laten opsluiten in een kazerne om gezamenlijk te stoppen met roken. Het gebeurt op dit moment in het project 'We Stoppen'. De belevenissen van de stoppers zijn live te volgen.

Op zondag 1 oktober hebben de vijftig deelnemers gezamenlijk hun laatste sigaret gerookt. Daarna is het klaar. Deelnemers krijgen medische en psychische begeleiding. Ze sporten veel en ondernemen veel andere activiteiten. In de kazerne mag natuurlijk niet worden gerookt. Alle overgebleven sigaretten moeten worden ingeleverd en liggen nu in de 'verleidingsscel' te wachten op spijtoptanten. Als een deelnemer die cel betreedt en begint met roken is het avontuur in de kazerne afgelopen. Er klinkt dan een sirene en de kandidaat moet de kazerne dan verlaten. "Dan kies je weer voor de sigaret as je beste vriend," aldus de begeleider. 

Persoonlijk moment

Claire Drabben is 49, komt uit Bergen en heeft een uitzendbureau. Voor haar is roken echt iets persoonlijks. "Het is echt mijn moment met mezelf, ik ben niet echt een sociale roker", zegt ze. "Ik doe het echt als een rustmoment met mezelf." Ze rookte haar laatste sigaret alleen dan ook met extra aandacht voor het afscheid van dit soort momenten. Ze heeft wel een alternatief bedacht voor deze persoonlijke momentjes met een sigaret. 

Pakjes

Ook Laurens Heuzinkveld van 37 uit Doetinchem heeft zich laten opsluiten om definitief een einde te maken aan zijn slechte gewoonte. Hij rookte op een gegeven moment wel drie pakjes per dag. Totdat hij een hersenbloeding kreeg, waar hij ook blijvende schade aan heeft overgehouden. "Toen moest er iets veranderen en ben ik gestopt", zegt Laurens. "Maar dat is helemaal niet gemakkelijk en toe ik hoorde dat mijn hersenbloeding waarschijnlijk niks met het roken te maken had, ben ik weer begonnen."

Privacy

De Kazerne van We Stoppen kent weinig privacy. Deelnemers slapen op slaapzalen die vrij basic zijn ingericht. Ook brengen ze de hele dag met elkaar door. Dat moet ook tot irritaties leiden, zeker bij mensen die door het gebrek aan nicotine al een kort lontje hebben.

"Soms zie je wel iemand aan voor een wandelende sigaret," zegt Claire Drabbe. "Maar het is een hele leuke groep mensen en we hebben heel veel steun aan elkaar." Wil je de deelnemers van We Stoppen live volgen of een dagelijkse samenvatting zien, kijk dan op Zorg.nu.