Af en toe sla je steil achterover van regels die wij hier in Europa hanteren. Zoals deze: fruit en groente dat niet aan de maten van de Europese Unie voldoet wordt gewoonweg weggegooid. Blijkbaar worden er jaarlijks vele tonnen aan volkomen gezond en voedzaam voedsel geweerd of vernietigd, omdat ze te krom, klein, groot of dik zijn.

Vandaag verschijnt het bericht dat een Deense eurocommissaris vindt dat de regel tegen vormafwijkend fruit afgeschaft moet worden. “In deze tijd van dure voeding is het vreemd om eten weg te gooien alleen maar omdat het er vreemd uitziet", aldus een woordvoerder van EU-commissaris Mariann Fischer Boel. Dus mogelijk komen er weer kromme komkommers in de supermarkt. Ze werden voorheen niet geweerd omdat ze ongezond zijn, vies smaken of een slechte kleur hebben, maar omdat ze niet goed in de doosjes van de supermarkten passen.

Zuid-Europese staten staan nu op hun achterste benen omdat de Deense commissaris het plan heeft ingediend om het fruit en de groenten weer toe te laten op de markt. Waarom? Omdat ze vrezen dat een toevloed aan krom en puntig fruit de prijzen zal drukken. Sorry? Hebben we hier recent niet een debat gehad over een zogenaamde Vettax, waarbij de minister probeerde om ongezond en onverantwoord etend Nederland weer aan het relatief dure fruit en groenten te krijgen? Door het simpelweg toelaten van fruit in welke vorm dan ook, zijn groenten en fruit nog beter betaalbaar voor alle inkomens in dit land.

Hoe dan ook, het is te schandalig voor woorden dat we jaarlijks tonnen voedsel weggooien omdat het alleen maar een slechte vorm heeft. Ik wil best een appel eten als deze de vorm van een genetisch gemanipuleerde aardbei heeft. Geen probleem, als er maar geen voedsel weg wordt gegooid op een wereld waar nog altijd armoe en honger is.