Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat er stoffelijke resten en schoenen zijn gevonden in de buurt van Rio Culebre, een rivier in de provincie Bocas del Toro. Op die plek werd eind vorige week ook al een tas met persoonlijke eigendommen van Kris Kremers en Lisanne Froon gevonden.

De twee vriendinnen uit Amersfoort zijn op 1 april voor het laatst gezien in Boquete. De jonge vrouwen waren in Panama om vrijwilligerswerk te doen en logeerden bij een gastgezin in het dorp.  Uit computergegevens blijkt dat ze op de dag van hun verdwijning informatie hebben opgezocht over het Pianista pad, een populaire wandelroute in het gebied.

In de eerste weken van de vermissingen werd daarom met man en macht gezocht in het junglegebied rondom de Pianista trail. Onder ander de burgerwacht Sinaproc, helikopters, honden-zoekteams en vrijwilligers  hielpen mee met de grootschalige zoekactie. Vijfentwintig routes in de bergen werden volledig uitgekamd, maar zonder resultaat.

Nu bijna 2 maanden later treft de Panamese politie stoffelijke resten aan vlakbij de plek waar de rugzak van de twee vriendinnen is gevonden. Het gaat om een jungle achtig gebied op meer dan 9 uur lopen vanaf Boquete. Volgens het ministerie gaat het om schoenen en botten die zijn gevonden. DNA-onderzoek moet nu uitwijzen of het inderdaad om de vermiste Kris Kremers en Lisanne Froon gaat. Op welke termijn de resultaten worden verwacht is nog niet bekend.

Verslaggever Jildou van Opzeeland van EenVandaag volgt de zaak en is in mei afgereisd naar Panama om verslag te doen van de vermissing. Zij schuift vandaag aan bij Radio EenVandaag voor een gesprek over de laatste ontwikkelingen. Bekijk hier de reportages die Jildou maakte vanuit Panama. 

update
clock 20-06-2014 15:32

Families van Kris Kremers en Lisanne Froon verzoeken media om rust en terughoudendheid in berichtgeving

De families van Kris en Lisanne willen graag meedelen dat DNA onderzoek mogelijk langer op zich laat wachten dan werd aangenomen. De resultaten zullen zeer waarschijnlijk pas na het weekend uitsluitsel kunnen geven. Na het vinden van de rugzak en andere persoonlijke bezittingen van Lisanne en Kris wordt er sterk rekening mee gehouden dat het daadwerkelijk om beide vermiste meiden gaat. Op basis van dat onderzoek zal verder bekeken worden wat de volgende stappen concreet zullen zijn. Wij laten de ‚officiële’ kanalen hun werk doen en verzoeken de media de informatie die daaruit bekend wordt gemaakt met die instanties te verifiëren.

Schokkende detailsDe families worden de laatste dagen geconfronteerd met publicaties waarin persoonlijke details worden gepubliceerd, mogelijk van Kris en Lisanne hoewel dat op dit moment niet 100% vaststaat. Foto’s en andere details komen hard binnen, niet alleen bij de families maar ook bij vrienden, kennissen en alle andere direct betrokkenen bij deze zaak. 

Verzoek om terughoudendheidDe familie is heel dankbaar voor de inzet en interesse die de media getoond heeft tijdens de maanden dat de familie op zoek was naar Lisanne & Kris en is zich bewust van het feit dat nieuwsgaring onvermijdelijk is. Voor de komende tijd, verzoekt de familie de media hun werk met respect voor alle betrokkenen en indien mogelijk op terughoudende wijze uit te voeren, om onnodig leed voor de familieleden, vrienden en bekenden verder te voorkomen. 

Hoewel nog niet 100% vaststaat dat het om Kris en Lisanne gaat is de shock rondom de ontwikkelingen groot en willen de families het nieuws nu in alle rust kunnen verwerken, en verzoeken een ieder hiermee rekening te houden.