Ze noemen hem 'de Raspoetin aan het hof van Donald Trump' of schertsend 'president Bannon'. De enige man die de Amerikaanse president Donald Trump vertrouwt, buiten zijn eigen familie om. Steve Bannon is de rechterhand van de machtigste man op aarde.

Hij is het brein achter de presidentiële decreten die de afgelopen dagen wereldwijd voor veel beroering zorgden, zoals het reisverbod voor mensen uit zeven moslimlanden. Steve Bannon fluistert Trump in wat ie moet doen. Hij is extreem, zegt Amerika-correspondent Michiel Vos, maar vooral ook sluw als een vos. De belangrijkste politiek adviseur van president Trump komt op voor de gewone blanke man en verafschuwt het Washington van de elite. 

Wie is Stephen Bannon? Waar komt hij vandaan en wat is zijn achtergrond? De ex-baas van de ultrarechtse nieuwssite Breitbart, ex-Goldman Sachs bankier en later zelfstandig filmfinancier heeft een kleurrijk verleden en een scherpe geest.

Oude beschuldigingen van huiselijk geweld en antisemitisme kunnen hem niet meer deren. Hoe kan een relatieve buitenstaander zo snel zo belangrijk worden in het Witte Huis?  Eenvandaag praat met Michiel Vos, correspondent in New York en Aaron Blake, politiek redacteur bij de Washington Post.