Oud-CDA-premier en oud-informateur Ruud Lubbers is op dit moment tegen een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Hij heeft dat laten weten in brieven aan fractievoorzitter Maxime Verhagen en partijvoorzitter Henk Bleker.

Lubbers stelt de CDA-fractie voor een time-out in te lassen, die de mogelijkheid biedt een tussenbalans op te maken. ,,Wat mijzelf betreft behoud ik mijn positie van "neen, tenzij''. Slechts als uit zulk een tussenbalans zou blijken dat het wel degelijk de goede richting heengaat kan ik alsnog publiekelijk steun verlenen'', besluit Lubbers zijn brief van woensdag.

Gisteravond liet partijvoorzitter Bleker al weten dat een kabinet van VVD en CDA samenbindend moet zijn en dat de PVV dat als gedoogpartij moet accepteren. Geert Wilders liet hierop via Twitter weten Bleker een 'enorme zeurpiet' te vinden. Overigens wijst bleker het voorstel van Lubbers voor een time out resoluut af.

CDA-prominent en minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin liet weten dat PVV-standpunten als "Uitsluiten van moslims, in een sociaal isolement brengen van vreemdelingen, langer en zwaarder straffen, grenzen dicht voor arbeidsmigranten,afkeren van de Europese Unie" wat hem betreft "niet verenigbaar" zijn met christelijk-sociale politiek. Wat betekent dit voor de formatiebesprekingen? Politiek analist Kees Boonman geeft tekst en uitleg.

Steun CDA voor minderheidskabinet brokkelt af

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.