Op 15 maart gaan we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. De StemWijzer helpt twijfelende kiezers een handje en geeft meer informatie over welke thema’s er spelen. Vandaag presenteert het Huis voor democratie en rechtsstaat ProDemos de StemWijzer. Bij de presentatie vullen lijsttrekkers van een groot aantal partijen als eersten de StemWijzer in.

De presentatie vindt plaats om 12.00 uur en is live te volgen via Facebook. Daarna is de StemWijzer voor iedereen in te vullen via www.stemwijzer.nl. EenVandaag en ProDemos zijn sinds 2008 mediapartner waar het gaat om de Stemwijzer.

Onder de aanwezigen zijn Mark Rutte, Lodewijk Asscher, Sybrand Buma, Alexander Pechtold, Jesse Klaver, Emile Roemer, Gert-Jan Segers, Kees van der Staaij, Marianne Thieme en Henk Krol. Ook lijsttrekkers van partijen die nu nog niet in de Kamer vertegenwoordig zijn, zullen aanwezig zijn. Zoals Tunahan Kuzu (Denk), Ancilla van de Leest (Piratenpartij), Jan Roos (VNL) Jacques Monasch (Nieuwe Wegen), Sylvana Simons (Artikel 1),  Thierry Baudet (Forum voor Democratie) en Norbert Klein (Vrijzinnige Partij).

StemWijzer

De StemWijzer bevat 30 stellingen die kunnen worden beantwoord met ‘eens’, ‘oneens’ of ‘geen van beide’. Deze stellingen hebben betrekking op de belangrijkste verkiezingsthema’s, zoals de zorg, immigratie en de Europese Unie. Na het beantwoorden van de stellingen krijgt de gebruiker te zien met welke partijen hij of zij de meeste overeenkomsten heeft.

De StemWijzer is dit jaar vernieuwd, zodat het nog makkelijker is om partijen met elkaar te vergelijken.

Bijna 5 miljoen gebruikers

De StemWijzer is veruit de meest gebruikte stemhulp. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 vulden ruim 4,85 miljoen mensen de StemWijzer in.