Zou u op Jan Peter Balkenende gaan stemmen als u weet dat Carice van Houten groot fan van hem is? Of nog beter, als Brad Pitt met hem wegloopt? Goede kans dat u heel hard met uw hoofd van nee schudt. In de Verenigde Staten is het nieuws als weer een grote film- of tv-ster zijn naam aan een van de kandidaten verbindt. Zoals vorige week bleek toen Oprah Winfrey besloot campagne te gaan voeren voor Democratisch kandidaat Barack Obama.

Nu was dat eigenlijk geen echt nieuws, want Oprah had al in de zomer te kennen gegeven dat zij groot fan is van Obama, wat volgens haar overigens niet betekende dat zij een hekel had aan Hillary Clinton. Nee, echt niet. Fijn om te weten. Nu is de steun van Oprah, een van de meest invloedrijke tv-persoonlijkheden in Amerika, niet zomaar iets. Dat George Clooney achter Obama staat is leuk, maar echt indruk zal de steun van deze koffiedrinker niet maken. Maar dat Oprah (elk boek dat zij aanprijst wordt goud) campagne gaat voeren voor Obama, kan wel eens meer invloed hebben. Al blijft de vraag of je Obama kan vergelijken met een boek.

Oprah kan Obama helpen in de strijd om de zwarte vrouwenstem. Peilingen van oktober laten zien dat Hillary Clinton meer zwarte vrouwen trekt dan Obama. Het verschil in de peilingen was groot genoeg om van een trend te spreken. Oprahs publiek is voor het grootste deel vrouw. Dus haar aantrekkingskracht voor ook de zwarte vrouwen kan Obama wel eens goed helpen. Niet in de eerste twee voorverkiezingsstaten Iowa en New Hampshire overigens, want dat zijn erg blanke staten. Oprah zal dus waarschijnlijk vooral worden ingezet in South Carolina en opvolgende staten. Neemt niet weg dat waar Oprah verschijnt, de camera's en masse aangezet worden, dus publicitair is Oprah altijd van belang. Maar hetzelfde geldt voor de grote troef van Hillary Clinton: oud-president Bill Clinton. Die is ook aantrekkelijk voor vrouwelijke kiezers, om de zaak maar eens ongelukkig uit te drukken. Wat Bill in een toespraak zegt is ook meteen nieuws en hij is en blijft de meest populaire politicus onder Democraten.

Nooit eerder was een rolmodel voor een deel van de natie zoals Oprah Winfrey betrokken bij een campagne. Er valt daarom ook weinig te voorspellen over de invloed die zij op de voorverkiezingen zal hebben. Net zoals er in geval van een eventuele kandidatuur van Hillary Clinton of Barack Obama als Democratisch kandidaat weinig valt te voorspellen. Weer een onzekerheid erbij die de verkiezingen van 2008 zo interessant maakt.

Nog even voor de liefhebbers: de kandidaten en een aardig deel van hun Hollywoodfanclub. U ziet meteen dat die sterren vooral Democratisch stemmen.

Barack Obama: Eddy Murphy, Will Smith, Tobey Maguire, Matt Damon, Ben Affleck, George Clooney, Halle Berry, Jennifer Aniston, Oprah Winfrey.

Bijna allemaal hipper dan de sterren in de kolom van Hillary Clinton: Michael Douglas, Barry Manilow (wie kent niet de wereldhit Copacabana?), Madonna, Janet Jackson, Barbra Streisand, Magic Johnson, Liz Taylor, Jerry Springer (zou je die wel als fan wíllen hebben?), Hugh Hefner (idem), Steven Spielberg, Christina Aguilera, Penelope Cruz.

Dennis Kucinich: Willie Nelson

Rudolph Giuliani: Robert Duvall, Kelsey Grammer (Frasier)

Mike Huckabee: Chuck Norris

Deze lijst is natuurlijk in de verste verte niet compleet. Hollywood is groot.

Historicus Marc van Gestel schrijft sinds 2003 elke werkdag zijn weblog over de Amerikaanse presidentsverkiezingen vol: www.amerikalog.com