Steeds meer werknemers worden op staande voet ontslagen wegens diefstal of fraude op de werkvloer. Dat blijkt uit cijfers van twee grote rechtsbijstandverzekeraars, Achmea en DAS. Zij wijten de toename aan de economische crisis: werknemers komen daardoor eerder in de verleiding te stelen van de baas. Daarnaast letten werkgevers  scherper op hun personeel.

Uit cijfers van Achmea Rechtsbijstand blijkt dat het aantal ontslagen door diefstal en interne fraude met ruim 13 procent is gestegen ten opzichte van vorig jaar. DAS zag het aantal ontslagen op staande voet de afgelopen drie jaar met bijna een kwart toenemen. Volgens de rechtsbijstandverleners vormen de ontslagzaken op staande voet maar het topje van de ijsberg. Vaak wordt besloten de arbeidsovereenkomst ‘in onderling overleg’ te beëindigen.

Platform Detailhandel en Transport en Logistiek Nederland proberen zich te wapenen tegen stelend personeel door het aanleggen van zwarte lijsten. Aangesloten leden kunnen frauderende werknemers opnemen in een waarschuwingsregister. Momenteel zijn er circa tweeduizend mensen in opgenomen. Zij blijven daar twee tot vier jaar in vermeld. Detailhandel begon met het register uit onvrede over de politie, die aangiftes niet opnam of zaken liet liggen.

In EenVandaag Jose Kok, directeur van een bedrijf in babyproducten en slachtoffer van een stelende werknemer en een arbeidsjurist. Ook gingen we op pad met een bedrijfsrecherchebureau. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.