Er zijn steeds meer miljonairs in Nederland. Begin 2015 telde Nederland 106 duizend huishoudens met zes nullen op de bankrekening, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat zijn er zo’n vijfhonderd meer dan het jaar ervoor.

Miljonairs in Nederland, ze kregen een gezicht op de eerste luxebeurs in ons land: de Miljonair Fair. In 2002 bedacht en georganiseerd door mediaondernemer Yves Gijrath, oprichter van LXRY Media Group. Gijrath had nooit durven dromen dat zijn fair zo’n grote hit zou worden, vertelt hijzelf.

“Ik had nog helemaal geen ervaring met het organiseren van events. Dus ik dacht, ik doe iets wat ik zelf leuk zou vinden.” Het werd een uitbundig spektakel met kaviaar, champagne, modeshows door de lucht, mooie auto’s, juwelen en luxe jachten. “Heel onorthodox, on-Nederlands,” zegt Gijrath. “Maar mensen stonden in files. Ik zweer je, ik had het niet verwacht.”

Crisis

Nederland is een land van Calvijn, van ‘doe maar normaal’, vindt Gijrath. “Maar”, zegt de mediaondernemer,  “tegelijkertijd willen we extravagant leven.” Het is een van de factoren die het succes van de luxebeurs verklaart, volgens hem. Inmiddels is de naam Miljonair Fair veranderd in Masters of LXRY. “Dat deed ik vijf jaar geleden. Die oude kon echt niet meer, met de crisis enzo.”