Als je een column schrijft, dan wil je mensen raken. Dat heeft actrice Halina Reijn in ieder geval gedaan met de column die zij afgelopen maandag schreef in het AD.

De column ging over dat ze op vliegvakantie gaat, en dat ze helemaal gek wordt van alle mensen die haar op het vliegveld aanstaren omdat ze een bekende Nederlander is. Ze omschreef het als volgt: ‘Starende zeekoeien die traag voorbij zeilen op de loopband van de luchthaven.’ En in de column beschrijft Halina dat ze ‘Kun je het zien?’ naar diegene heeft geroepen.

Hierop volgden woedende reacties, want Halina zou toch zelf hebben gekozen voor die bekendheid en hoe durft ze het woord zeekoe te gebruiken. De hashtag #jesuiszeekoe werd zelfs in het leven geroepen.

Halina liet weten dat ze het verdrietig vindt maar dat ze geen spijt heeft. En dat ze met het woord zeekoe verwees naar de starende ogen, niet naar de lichaamsbouw. En vandaag heeft de betreffende zeekoe haar eigen verhaal gedaan in de Telegraaf. Ze noemt zichzelf Gerda, maar dat is een schuilnaam. Ze is 40 jaar. En ze zegt: "Tja, je ziet een bekend iemand en je hebt even nodig om te ontdekken wie dat ook alweer is." Gerda zit niet te wachten op een excuustelefoontje van Halina, want ze wil gewoon door met haar leven.