Ruim twintig jaar lang al stalkt de ex-man van “Marian” haar en haar nieuwe partner. Hij belt, mailt en probeert via slinkse wegen het bedrijf van het echtpaar te ruïneren. 

Een eerdere veroordeling zorgde er niet voor dat de man stopt met stalken. Het werd er eerder heftiger van. Vandaag stond de man opnieuw voor de rechter. Het OM eist slechts een taakstraf tegen de man. Het echtpaar staat perplex. 

Sinds 2000 kent Nederland een wet die vervolging van stalkers mogelijk maakt, ook zonder dat er geweld wordt gebruikt tegen een slachtoffer. Er staat een gevangenisstraf op van maximaal drie jaar. Het aantal stalkingzaken waarin ook iemand wordt veroordeeld, stijgt. Dat blijkt uit de meest recente CBS-cijfers. Onder de daders zijn meer mannen dan vrouwen. 

Stalker moeilijk aan te pakken

Internet en mobiele telefonie maken een beoogd slachtoffer alleen meer benaderbaar. Tegen gestalkt worden is erg moeilijk wat te beginnen. Een ander nummer of email-adres nemen, zelfs verhuizen, heeft weinig zin. De dader zal zich hierdoor niet gehinderd voelen. In sommige gevallen stopt de stalker vanzelf, maar niet zelden is politie-ingrijpen nodig. 

Daders zijn moeilijk aan te pakken, blijkt uit onderzoek van Marijke Malsch. Zij deed verschillende onderzoeken naar stalkers en het effect van straffen. Hieruit blijkt dat de kans groot is dat de stalker terug valt in zijn oude gedrag. Ruim de helft (53%) van de stalkers recidiveert. Een klein gedeelte gaat weer écht stalken. De strafbare feiten die ze begaan raken aan stalking of lijken erop, zoals geweld, bedreiging of vernieling. Soms vallen veroordeelden al binnen een week terug in hun oude gedrag. 

Officier wil taakstraf  

In de zaak van Marian en haar echtgenoot Kees heeft de officier de rechtbank een taakstraf geëist van 180 uur en drie maanden voorwaardelijk met contactverbod en een gebiedsverbod. Een straf die volgens het echtpaar en hun advocaat veel te mild is. Het echtpaar vreest dat dit de verdachte niet zal stoppen. Zij zouden bovendien graag zien dat de man psychologisch wordt onderzocht en eventueel voor zijn gedrag wordt behandeld.  

Opmerkelijk genoeg maakt de wet een strengere eis en een onderzoek wel degelijk mogelijk. Op belaging staat een gevangenisstraf tot maximaal drie jaar. In andere, vergelijkbare, veroordelingen zijn celstraffen gevraagd door het Openbaar Ministerie of werd een behandeling bij een instelling geëist. In het geval van de stalkingszaak van Dione de Graaff kwam de officier tot een behandeling in een TBS-kliniek. De rechter is hierin meegegaan. 

Hoe stop je een stalker? Vanavond in EenVandaag het echtpaar Marian en Kees - wat niet hun echte namen zijn- die al ruim twintig jaar achtervolgd worden door een stalker. Advocaat Mireille Lousberg die het echtpaar bijstaat. En we spreken met Marijke Malsch, onderzoeker op het gebied van stalking.