Het stadiondak van FC Utrecht is van dezelfde makers dat van AZ, dat zaterdag deels instortte. Toch vindt de club extra onderzoek nog niet nodig. Dit in tegenstelling tot VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis: "Alle voetbalstadions moeten onderzocht worden."

"Er hadden tientallen doden kunnen vallen", zegt Koerhuis. Hij kondigt aan zo snel mogelijk Kamervragen te stellen. "Gezinnen moeten veilig naar het voetbalstadion kunnen. Ik wil dat de minister onderzoek laat doen naar de veiligheid van alle stadions."

FC Utrecht: 'In februari alles onderzocht'

NAC Breda is tot nog toe de enige club die aangeeft een extra onderzoek te doen naar de dakconstructie van hun stadion. FC Utrecht vindt een extra onderzoek naar het dak van de Galgenwaard niet nodig, ondanks dat dit van dezelfde makers is als die van het AZ-stadion.

De gemeente laat weten voorlopig alleen een optische inspectie te doen. FC Utrecht heeft de volgende reactie gegeven: "Bij de meest recente controle in februari is door de stadioneigenaar en de Veiligheidsregio Utrecht alles onderzocht en gecontroleerd. Toen was alles conform de normen en regelgeving. We wachten de onderzoeksresultaten in Alkmaar af en aan de hand daarvan kunnen we bekijken of extra onderzoek vereist is."

Radio-interview: Bouwexpert Ynso Suurenbroek en VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis over de veiligheid van Nederlandse voetbalstadions.

Bouwexpert: 'Visuele inspectie niet voldoende'

Ynso Suurenbroek, naast bouwexpert ook voormalig lid van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, snapt de reactie van FC Utrecht niet: "Een visuele inspectie alleen is niet genoeg om risico's te beoordelen. Het lijkt me evident dat als er een stadion instort met een gelijksoortige constructie als de jouwe, dat je dan extra onderzoek doet."

Hij vindt dat alle stadions van de hand van Midreth, de makers van het AZ-stadion, extra onderzocht moeten worden. Naast het FC Utrecht-stadion is dit bijvoorbeeld ook de Ziggo Dome. "Het is net als met een steekproef. Als je een fout vindt, moet je de hele serie checken. Toeval bestaat in dit soort gevallen niet. Die andere stadions moet je dus ook controleren."

'Totaal ander ontwerp'

Net als zijn club maakt Teun den Hartog, voorzitter van de supportersvereniging van FC Utrecht, zich geen grote zorgen. "Het is erg spijtig wat er in Alkmaar is gebeurd. Het klopt dat ons stadion van dezelfde bouwer is, maar het is een totaal ander ontwerp."

Sommige supporters van de club maakten zich wel druk. "Zij vragen dan of het bekend is en dan zeg ik 'ja'. Maar dan zeg ik ook dat het een totaal ander dak is." Wel vindt hij het goed dat er naar het stadion gekeken wordt. "Maar ik ga ervan uit dat er niets aan de hand is. Ik durf er nog wel in."