VVD staatssecretaris Weekers komt steeds meer in het nauw door de kwestie van de fraude van Bulgaren.  Want was het bij Financiën nu wel of niet bekend? Dat is de vraag. En heeft Weekers dan de Kamer de afgelopen tijd wel juist geinformeerd? “Ik heb niet gejokt,” zo reageerde Weekers vanochtend bij BNR.

De kwestie kwam aan het rollen afgelopen zondag. In een uitzending van Brandpunt bleek dat Bulgaren op grote schaal, via nepadressen, zorg- en huurtoeslagen aanvragen en de opbrengst incasseren. Het zou gaan om tienduizenden euro’s.

BRANDPUNT

Weekers liet de Tweede Kamer woensdag weten dat hij pas op de hoogte was van de fraude door onderstaande uitzending van Brandpunt.

http://www.adobe.com/go/getflashplayer

Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

Maar RTL-Nieuws kwam gisteravond met het bericht dat de fraudepraktijken al veel langer bekend waren bij Financien. RTL publiceerde interne stukken, waaruit bleek dat medewerkers van de Belastingdienst en Financien  al vaker over de kwestie aan de bel hebben getrokken. De staatssecretaris was dus wel degelijk op de hoogte, concludeert RTL.

Donderdagmorgen ontkende Weekers dat hij heeft gelogen. “Voor deze specifieke vorm van fraude ben ik niet gewaarschuwd. Ik werp de aantijgingen dat ik zit te jokken dan verre van mij”.

Maar Weekers is nog niet uitgesproken of RTL publiceerde vanmorgen weer nieuwe feiten. “De Bulgaarse fraude blijkt veel grootschaliger dan gemeld”. Volgens vertrouwelijke stukken, in bezit van RTL Nieuws, vindt die fraude veelvuldig en op grote schaal plaats in meerdere Nederlandse steden.

update
clock 25-04-2013 11:46

CDA wil opheldering

Het CDA wil inmiddels heel snel opheldering van staatssecretaris Weekers.  Het is overigens niet de eerste keer dat Weekers in de problemen komt. In december moest de Limburgse staatssecretaris uitleg komen geven in de Kamer over de komst van een belastingkantoor naar Roermond en sponsoring van Weekers’ eigen verkiezingscampagne. 

update
clock 25-04-2013 15:30

VVD en PvdA willen pas over twee weken debat

"De oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben vanmiddag gevraagd om een uitgebreid feitenrelaas van de staatssecretaris. Dat moet er vanavond om 19 uur zijn. Dan bekijkt de Kamer of ze nog deze avond een debat gaan voeren met Weekers. De regeringspartijen VVD en PvdA hebben al aangegeven dat ze niet op zo'n korte termijn dat debat willen voeren. Ze geven de voorkeur aan een debat over twee weken, na het mei reces."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.