Het gerechtshof in Den Haag heeft bepaald dat de Staat der Nederlanden aansprakelijk is voor de dood van drie moslimmannen in Srebrenica in 1995. Hasan Nuhanovic en de nabestaanden van Rizo Mustafic daagden de Staat voor de rechter. Nederland moet hun nu een schadevergoeding betalen.In Eenvandaag reageert Hasan Nuhanovic op het vonnis.

Nuhanovic, tolk bij Dutchbat, en de nabestaanden van Rizo Mustafic, elektricien bij Dutchbat, daagden Nederland omdat de Dutchbatters hun familieleden hebben overgedragen aan de Bosnische Serviërs. De troepen van de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic hebben hen vervolgens vermoord. Nuhanovic verloor zijn broer en zijn vader.

Het Hof stelt dat de Nederlandse regering zich ook met Dutchbat en de evacuatie van de vluchtelingen bemoeide. Volgens het Hof bleef het niet bij advies dat de toenmalige minister van Defensie Joris Voorhoeve gaf, maar gaf hij daadwerkelijk instructies aan Dutchbat.

Volgens het Hof had Dutchbat moeten voorzien dat de militairen van Mladic de mannen zouden vermoorden en Dutchbat had hen dan ook niet van de compound af mogen zetten. Ze behoorden op 13 juli 1995 tot de laatsten van 5000 vluchtelingen die hun toevlucht tot de compound van de Nederlanders hadden gezocht. Dutchbat was er getuige van geweest dat moslims die in handen van de Bosnische Serviërs waren gevallen, waren mishandeld en gedood, aldus het hof. Er zijn in totaal 239 weerbare mannen geregistreerd die in het Nederlandse kamp waren.