Het Korps Mariniers heeft specialistische speurneuzen in dienst, de zogeheten Combat of Military Trackers. Zij zoeken naar voortvluchtigen en vermiste personen maar ook naar bijvoorbeeld wapens die weggegooid zijn door criminelen. Waar wij misschien helemaal niets zien in een gebied waar iemand vermist wordt, vinden zij vaak wel sporen. Hoe doen zij dat? Want naast het opsporen van iemand, weten zij ook hoe iemand onvindbaar moet blijven. Het zoeken naar de verdachte van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, Jos Brech, zal ook door specialisten gebeuren.

De Military Trackers van het Korps Mariniers werken op het Nederlandse grondgebied, inclusief het Caribische gebied. In 2014 hielpen zij op Curaçao met het zoeken naar een aantal ontsnapte criminelen. Ook in Nederland helpen zij politie en justitie met het zoeken naar vermiste personen of mogelijk bewijsmateriaal dat iemand weggegooid heeft. Tijdens militaire missies worden ze ook ingezet om de makers van bermbommen op te sporen.

KIJK & LEES OOK:

Details zeggen veel

Korporaal Wil van de mariniers, neemt ons mee in het bosgebied vlakbij de kazerne in Doorn: “Iedereen laat sporen na. We houden bij het zoeken ook rekening met het basisinstinct dat ieder mens heeft. Aan de hand daarvan kan je een verdachte vaak al heel ver volgen. Ook zegt een voetafdruk veel over of iemand beladen is. En is het zand bijvoorbeeld dieper bij de tenen, dan is iemand gaan rennen.” De specialisten letten ook op begroeiing in een gebied en kijken naar eetbare planten en bessen. Korporaal van de mariniers Wil: “Je weet bijvoorbeeld dat bramen en paddenstoelen anders opgegeten worden door mensen dan door dieren. Je zoekt naar verstoringen, naar kleurverschillen.”

Over de voortvluchtige Jos Brech willen de mariniers niet veel zeggen: “Maar het valt wel op dat de man al vanaf februari weg is en hij is een man van de natuur. Hem vinden is lastig maar niet onmogelijk.”