De SP stelt minister Schippers van Volksgezondheid Kamervragen naar aanleiding van een uitzending van EenVandaag. Hierin blijkt dat ziekenhuisbestuurders rapporten na medische missers soms herschrijven, voordat deze naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaan.

Na een medische misser komt de calamiteiten-commissie van het betreffende ziekenhuis in actie. Deze commissie, gevuld met mensen uit hetzelfde ziekenhuis, maakt een rapport voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Maar hoe vrij is die commisie om medische fouten ook hard te benoemen?

Niet erg vrij, lieten artsen aan EenVandaag weten. Een klokkenluider vertelde dat een kritisch rapport van zijn hand flink werd afgezwakt door de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. In een ander geval bleek dat de commissie die een calamiteit onderzocht niet aan waarheidsvinding deed en een incident op een conflict tussen twee specialisten afschoof.

SP-Kamerleden Renske Leijten en Henk van Gerven willen nu van Schippers weten wat ze ervan vindt dat een onafhankelijk calamiteitenrapport herschreven is en hoe het toezicht van de Inspectie zo nog kan functioneren. Ze pleiten voor een 24-uurs team dat direct na een ernstige calamiteit direct zelf ter plaatse de situatie bekijkt, bewijsmateriaal veilig stelt en bepaalt wie er onderzoek kan doen naar het incident.

Kijk hieronder de uitzending van EenVandaag van woensdag terug: 

Download