Sotsji. Is het toch nog een hoofdpijndossier geworden. Sterker nog, straks gaan de Olympische Winterspelen nog een atmosferische rol spelen tijdens de verkiezingscampagne voor de gemeenteraden.

Want Diederik Samsom, Mark Ruttes steun en toeverlaat in de coalitie, eist van de minister-president dat hij tijdens zijn bezoek aan Rusland ‘iets laat zien’. Daarmee bedoelt  Samsom niet juichen voor een gouden plak op de vijf kilometer, maar discussiëren met LHBT’s. Concreet, de PvdA eist van de premier dat hij tijdens het bezoek aan de Winterspelen in gesprek gaat met lesbiennes (L), homoseksuelen (H), biseksuelen (B) en transgenders (T) en deze onderdrukte groepen openlijk een steuntje in de rug geeft. En vanwege de campagnetijd wordt de premier vast en zeker aan de eis van  Samsom herinnerd als 'ie weer terug in Den Haag is.

Toosten

Ongecompliceerd met de koning en de koningin op gouden plakken toosten in het Holland Heineken House in het Azimut Hotel Resort te Sotsji zit er dus voor Rutte niet in. De map Wie-gaat-er-naar-Sotsji  draagt al maanden het stempel gevoelig. Dat de koning als erelid van het IOC acte de présence bij de openingsceremonie geeft, stond bij voorbaat vast.

Maar hoe houd je de koning uit de politieke wind. Dat is steeds de opdracht geweest. Geen onderwerp voor algemeen kabinetsberaad. Dit is van begin af aan een Chefsache geweest.

Stel je voor dat er nog Nederlandse Greenpeace-activisten gevangen zouden zitten? Hoe het gegaan is, kunnen we niet checken, maar er is ongetwijfeld door de Russen beloofd dat Nederland beloond wordt als onze koning en koningin naar Sotsji komen. Vanzelfsprekend, zoals ook de NRC schrijft, heeft de aangekondigde komst van de Oranjes een rol gespeeld om de Greenpeace-activisten clementie te verlenen. Juist nu er zoveel regeringsleiders het laten afweten in Sotsji is de topzware delegatie uit Nederland ook voor de Russen extra belangrijk.

Schaakspel

Het is zonder twijfel achter de schermen een fascinerend diplomatiek schaakspel geweest. Koning Willem-Alexander uit de wind houden én Poetin niet schofferen, want dan komt hij mogelijk niet naar de nucleaire wereldtop in Den Haag of roept hij zijn dochter terug uit Voorschoten die daar woont met een Nederlander.

Tel daarbij op allerlei economische belangen: van de export van bloemen, groente en fruit tot  de gasopslag Bergermeer in Alkmaar waar Gazprom mede-eigenaar van is. Een bijna onnavolgbaar belangenspel is er gespeeld. Dan maar een ‘onsje meer’ moet de premier gedacht hebben. Willem-Alexander en Máxima worden straks met alle egards ontvangen. Gezichten zijn gered, belangen niet beschadigd, en dan gaat premier Rutte zeker geen probleem maken van een kort beleefdheidsgesprek met LHBT’s , als de Tweede Kamer daar per sé op staat.