Een maand geleden schreef het vooraanstaande Britse artsentijdschrift The BMJ iets dat alle mannen allang wisten: ze worden écht zieker van een griep- of verkoudheidsvirus dan vrouwen. Maar van die conclusie blijkt nu helemaal niets te kloppen, schrijft de Volkskrant vandaag.

Het artikel werd geschreven door een man, dus die verdenking kunnen we vast laten varen. De uitspraken zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek door verschillende universiteiten in Amerika en Azië. Uit al die onderzoeken en steekproeven blijkt dat er geen enkel sekseverschil bestaat in klachten bij ziekte.

Maar hoe zit het dan met dat Britse vakblad? Want de Canadese huisarts-geneeskundige Kyle Sue zegt daarin toch echt dat mannen wellicht zieker worden dan vrouwen, omdat uit tientallen onderzoeken en rapporten zou blijken dat luchtweginfecties harder toeslaan bij de man. Dat zou vermoedelijk zijn omdat hun immuunsysteem minder goed op virussen reageert. Geconfronteerd met de kritiek van onder meer oud Volkskrant-columnist Hans van Maanen, die de uitspraak onderzocht voor de website kloptdatwel.nl van Stichting Skespsis, geeft Sue nu toe dat hij misschien wat te kort door de bocht is gegaan. 

Hij zegt dat hij verschillende zaken verkeerd heeft begrepen: "Ik zal de BMJ op de hoogte stellen van de fout", zegt hij. Hij denkt dat hij bepaalde bronnen verkeerd heeft geïnterpreteerd 'doordat ik aantekeningen met de hand heb gemaakt en die verkeerd heb teruggelezen'. Huisartsen en handschriften: het blijft een lastige combinatie.