Een opmerkelijke Instagrampost van Songfestivalwinnaar Conchita Wurst wordt veel gedeeld. De diva met baard onthult daarin HIV te hebben en dit naar buiten te brengen, omdat een ex-vriend chanteerde dat anders te zullen doen.

Conchita Wurst is de artiestenidentiteit van de Oostenrijker Thomas Neuwirth. "Vandaag bevrijd ik me van het zwaard van Damocles: ik ben al jaren hiv-positief", schrijft de 29-jarige. "Dit is eigenlijk niet relevant voor de buitenwereld, maar ik geef niemand meer het recht me bang te maken en mijn leven te beïnvloeden."

Vrienden en familie van zijn wel altijd op de hoogte geweest van de diagnose. "Ik zou jullie graag de aandacht hebben bespaard die de hiv-status van jullie zoon, kleinzoon en broer met zich meebrengt", schrijft Conchita aan zijn familie. Ook zijn vrienden worden geprezen om de manier waarop die met Conchita’s HIV diagnose omgaan: "Op een onbevooroordeelde manier die ik iedereen zou willen toewensen."

De Eurovisie-ster laat weten onder behandeling te zijn en daardoor al jaren lage hiv-waarden in het bloed te hebben. Het virus is daardoor niet meer overdraagbaar.

Reacties: Van 'knap' tot 'eigen schuld'

Op het nieuws wordt voornamelijk vol bewondering gereageerd. Veel mensen noemen het knap dat de zanger hier openlijk voor uitkomt. Voor veel hiv-positieve mensen rust er nog steeds een enorm stigma op het virus.

Toch zijn er ook mensen die negatief op het nieuws reageren, variërend van 'eigen schuld' tot 'voor de hand liggend'. Joep Heldoorn roept hen op Twitter ter verantwoording:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.