Met een grootse openingsceremonie en de langste rode loper op een songfestival ooit (265 strekkende meter) is het Eurovisie Songfestival 2017 gisteren officieel van start gegaan. 

Om te laten zien hoe belangrijk gastland Oekraïne het festival vindt, was de enorme rode loper voor pers en fans pal voor het het historische Mariinsky Paleis in Kiev gesitueerd. Maar om daar te komen moesten alle journalisten wel langs rijen bewapende politie en soldaten.

Want aan de beveiliging van het festival wordt dit jaar niets aan het toeval overgelaten. Oekraïne is feitelijk een land in oorlog, een vergeten oorlog misschien, maar aan de oostgrens wordt er nog steeds gevochten met Rusland. In Kiev krijg je daar weinig van mee, behalve dan dat het festival beter beveiligd is dan ooit, onder meer door soldaten. Het gebied rondom het parlementsgebouw was gisteren afgezet met roadblocks, daarachter hekken en daar weer achter om de 4 meter een wachthoudende soldaat. Vervolgens moest alle pers door toegangspoorten waar de inhoud van alle tassen en zakken grondig gecontroleerd werd. Telefoons en laptops moesten aangezet en als die niet meteen werkten werd er alarm geslagen. Daarna kreeg elk land een eigen persvak toebedeeld waar ook weer een beveiliger de wacht bij hield. Aan toeval wordt dus niks overgelaten.

Na afloop van het rode loper moment werden de delegaties verwelkomd door ondermeer de burgemeester van Kiev en de minister van Cultuur op een welkomstfeest. Hier bleek dat de pracht en praal eerder op de dag toch vooral voor de camera’s bedoeld was. Want menig delegatie klaagde over het karige eten en drinken op het feestje, waar ze misschien na die 265 meter lopen (vaak op hoge hakken) en lastige vragen van zo’n 1000 journalisten wel een beetje op gehoopt hadden.