Het Eurovisie Songfestival in Oekraïne is ontzettend streng beveiligd. Je komt uiteraard het Kiev Exhibition Centre niet in zonder ticket of pas, maar je komt ook niet eens in de búúrt van de hal als je er niks te zoeken hebt. 

De politie en het leger hebben samen met honderden beveiligers het stadion helemaal afgezet met betonnen muren en hekken, waar om de vier meter iemand bij staat. Ook filmen agenten de grote stroom mensen die de hal inlopen vanuit rijdende auto’s met een camerastick. De delegaties worden zelf ook goed beveiligd, de bussen waarmee ze worden vervoerd worden standaard door de politie geescorteerd, voor en achter. Hoeveel beveiliging er precies is, wordt uit veiligheidsoverwegingen niet verteld, maar er zijn echt duizenden mensen mee bezig.

Jan Smit keek er van op: 

“Toen ik opgehaald werd van het vliegveld werden er drie politiemensen meegestuurd. Ik zei: ‘I’m just a commentator’, maar nee, overal op elke hoek van de straat staat elke 5 meter iemand van het leger of een politieagent. Je ziet dat ze niets aan het toeval overlaten”.