De gemeente Someren wil met een schadevergoeding van ruim 8 ton voorkomen dat er opnieuw banden worden opgeslagen bij een bedrijf waar in november bijna een week lang brand woedde.

Door onbekende oorzaak vloog een enorme berg banden destijds in brand. Pas dagen later, toen de brandweer een geschikte blusmethode had gevonden, werd het vuur gedoofd.

In verband met onrust onder de omwonenden wil de Brabantse gemeente een herstart van het bedrijf voorkomen. Met de ondernemer werd al langer gesproken over een overname.

De gemeente heeft hem nu verboden de bedrijfsactiviteiten te hervatten. De eigenaar krijgt 802.000 schadevergoeding op voorwaarde dat hij zijn eigendom overdraagt aan de gemeente.

Buurtbewoners zeggen de gemeente jarenlang te hebben gewaarschuwd. Uit inspectierapporten, in handen van EenVandaag, blijkt dat het bedrijf de brandveiligheidsvoorschriften geregeld overtrad. Enkele weken voor de brand werd nog geconstateerd dat er te veel banden lagen.

Verzekeraars slaan ook alarm over het grote aantal branden bij afval- en recyclingbedrijven. Het is inmiddels zo vaak raak en de schade is dermate groot dat “het roer om moet.” Dat stelde het Verbond van Verzekeraars zaterdag in EenVandaag: