Orkaan Irma op Sint-Maarten houdt de gemoederen in Den Haag bezig. Vandaag was er een ingelaste Rijksministerraad. Hierbij is de gevolmachtigd minister van Sint-Maarten, Henrietta Doran-York, aanwezig.

Vorige week was er crisisoverleg waar de gevolmachtigd minister niet voor was uitgenodigd, maar nu dus wel. De bijeenkomst was er om te praten over de situatie op het eiland, over de handhaving van de openbare orde, de hulpverlening en de wederopbouw. Minister Koenders had het over een 'gezamenlijke verantwoordelijkheid', minister Ploumen zei dat de relatie goed was. Dat is dan iets dat ook wel moet in een situatie als deze. "Dat zou er nog bij moeten komen, we moeten nu met zijn allen de schouders eronder zetten,” aldus Ploumen. Mevrouw Doran-York zei over de ministerraad dat "ze veel solidariteit hebben getoond. Dat stel ik op prijs." 

Morgen spreekt de voorzitter van de Europese Commissie, Jean Claude Juncker, het Europese parlement toe in de Staat van de Unie. Zijn boodschap zal er één zijn van ‘meer’ Europa.  "Deze kans ligt mogelijk niet lang op tafel", zo zegt hij in een vertrouwelijke ontwerpbrief aan het parlement, volgens de Volkskrant. Kees Verhoeven is namens D66 Europa-woordvoerder in de Tweede Kamer. Meer Europa moet als muziek in zijn oren klinken, maar is dat ook zo? Samen met politiek commentator Kees Boonman praat hij over de huidige situatie in Radio EenVandaag.