De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft een nagenoeg ongelimiteerde toegang tot al het internetverkeer. Dat blijkt uit nieuwe documenten die de Britse krant The Guardian via klokkenluider Edward Snowden heeft verkregen. Via een programma genaamd 'XKeyscore' kan de NSA grote databases doorzoeken met e-mails, chats en andere internetgegevens van miljoenen mensen. De NSA zelf noemt het programma het "verst reikende" systeem voor het vinden van gegevens op het internet.

In een presentatie van XKeyscore, die u hier kunt bekijken, is te zien hoe het programma in zijn werk gaat. Zo blijkt dat NSA-analisten niet meer dan een eenvoudig digitaal formulier hoeven in te vullen voordat toestemming voor een zoekactie wordt verleend. Met behulp van XKeyscore kan de NSA zoeken op namen, telefoonnummers, IP-adressen en steekwoorden, maar bovendien live meekijken met internetgebruikers.

Voor het gebruik van XKeyscore zijn op zo'n honderdvijftig plekken in de wereld meer dan zevenhonderd servers geplaatst. De presentatie meldt bovendien dat meer dan driehonderd terroristen gevangen zijn genomen via kennis die is vergaard via het XKeyscore-programma.