Er moet deze week een plan komen voor de vermindering van de hoeveelheid mest. Zo niet dan dreigt de sluiting van een paar duizend melkveehouderijen in Nederland. Daarvoor waarschuwt boerenorganisatie LTO Nederland vandaag.

Nederland produceert op dit moment veel te veel mest. Het aantal koeien moet met 175.000 omlaag, zodat de Europese milieuregels niet langer overtreden worden. Maandag kwamen vertegenwoordigers van melkveebedrijven, zuivelbedrijven en banken in een crisisoverleg samen om te spreken over een vrijwillige vermindering van het aantal koeien. Ondanks de hoge nood kwamen de partijen er niet uit.

Nederland mag van Brussel meer mest produceren dan de Europese richtlijn, omdat onze bodem meer fosfaat opneemt. Voorwaarde is wel dat we ons aan de milieunormen houden. Maar sinds het afschaffen van het melkquotum is het aantal koeien sterk gestegen. Hierdoor produceerde Nederland vorig jaar veel meer mest dan toegestaan. De verwachting is dat ook dit jaar de hoeveelheid boven de norm zal liggen.

LTO-Nederland waarschuwt nu voor een rampscenario voor de melkveehouders als de hoeveelheid mest niet teruggedrongen wordt. De vrees is dat Brussel dan de uitzonderingspositie van Nederland beëindigt. Volgens het CBS betekent dit dat er dan zelfs 480.000 koeien moeten verdwijnen. 20.700 banen zouden verloren gaan.