Kleding heeft altijd de functie gehad om het menselijk lichaam te beschermen tegen kou en wind. Momenteel is er echter sprake van een revolutie in de kledingwereld. Kleren moeten niet alleen functioneel zijn, maar ook 'slim'.

De kleren verschaffen allerlei informatie over de drager. Het is gemaakt van materialen die reageren op onze lichaamssignalen, zintuigen, temperatuur en emoties.

Supertech-rompertje

Deze techniek is zowel toepasbaar in de sportwereld, als bij defensie, als in de medische sector. Voorbeelden zijn een supertech-rompertje dat een slapende baby op afstand in de gaten houdt en sportschoenen met sensoren die zich aanpassen aan de veranderende ondergrond.

Smart Clothes zijn hot. Getuige de mode-expositie die momenteel in het Rotterdamse Boymans van Beuningen staat. Sinds vandaag ook te zien in the Dutch Design Week in Eindhoven. Hier vindt de vernieuwende kruisbestuiving plaats tussen modeontwerpers, techneuten en het bedrijfsleven.

Vanavond in EenVandaag mode-professor Jose Teunissen aan het woord over modebewust creatief design. Daarnaast spreekt onderzoeker van de TU Eindhoven Martijn ten Bhömer over de mogelijkheden van de kleding. Modeontwerpster Pauline van Dongen heeft het over het design van de slimme kleding en professor dr. Sidarto Bambang Oetomo laat ook zijn licht schijnen over slimme kleren.